Historie

Uit het verleden van Het Oude Nieuwland.

Bungalowpark c.q. Recreatieterrein ofwel het vroegere VVV kampeerterrein bestaat sinds 1932.

Met de auto vanuit Rotterdam is het tegenwoordig 3 kwartier rijden, maar voordat het eiland Goeree Overvlakkee was ontsloten duurde het een hele dag om in Ouddorp te komen.

Eerst vanuit Rotterdam Rosenstraat met de stoomtram naar Hellevoetsluis, dan met de veerboot naar Middelharnis en vervolgens met een stoomtram naar Ouddorp. Daarna was het nog 3km lopen naar het VVVterein, alwaar gekampeerd kon worden of een huisje worden gehuurd.

Toen na de waternood in 1953 de Delta werken op gang kwamen en de Haringvlietdam was aangelegd kon je Ouddorp veel gemakkelijker bereiken en en later toen de N57 er was was het nog eenvoudiger maar ook veel drukker geworden. De Ouddorpers spraken dan ook van “Vrêêd veel vreemde”.

In de oorlog werden op het terrein bunkers en onderkomens voor Duitse soldaten gebouwd. Enkele van deze opstallen werden later nog als zomerhuis verhuurd. Ze stonden waar nu onze afvalcontainers staan en werden in de na oorlogse fase gesloopt.

Op het voorterrein werden ieder voorjaar tenthuisjes opgebouwd en bouwden winkeliers uit Ouddorp kleine winkeltjes op. Op het achterterrein verschenen vaste houten zomerhuisjes.

In 1967 werden de eerste stenen woningen op het achterveld gebouwd. Echter de eigenaren van de tenthuisjes zinde het niet dat zij hun huisjes ieder jaar aan het eind van het seizoen weer moesten afbreken en dat er voor hen te weinig vastigheid was.

In 1973 werd met de VVV overeen gekomen om het hele terrein te verkavelen en in erfpacht uit te geven wat tot gevolg had dat er veel werd gebouwd. Het was niet moeilijk om een bouwvergunning te krijgen. Geen huis werd het zelfde en thans staan er 161 verschillende bungalows van 100m3 tot 250 m3. In de loop der jaren zijn er al weer veel verbouwd.

Vroeger konden we via het 5 centen pad naar de duinen en het strand lopen, dit smalle weggetje, sommige noemden het ook wel het stuiverpaadje, dankt zijn naam aan de boer die vroeger 5 cent vroeg om van zijn pad gebruik te mogen maken. Omstreeks 2006 is het pad vervangen door de verbindings weg naar de rotonde van de Vrijheidsweg.

Het strand van Ouddorp is 11 km lang en wandelen en fietsen door de duinen is nog altijd geliefd bij de vele badgasten.